Źródła kwasów omega 3 w diecie

Kwasy tłuszczowe omega 3 wspomagają prace wielu układów w naszym organizmie. Suplementacja tego składnika jest ważna szczególnie w okresie jesienno-zimowym, gdyż podnosi odporność. Dodatkowo kwasy omega 3 powinny przyjmować kobiety w ciąży i w okresie karmienia.

Źródła omega 3 w diecie

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe pochodzą głównie z tłustych ryb morskich. Jedynie kwas ALA pochodzi z roślin. Dlatego warto włączyć do swojej diety nierafinowane oleje roślinne, takie jak np. oliwa z oliwek. Kwasy DHA i EPA znajdują się głównie w tłustych rybach morskich, do których zaliczamy łososia, dorsza, śledzia, makrelę oraz owoce morza. Źródłem tych kwasów dla wegan mogą być niektóre algi.

Jakie omega 3 wybrać?

Suplementacja kwasów omega 3 jest ważna, jeśli nie spożywamy regularnie ryb morskich. Zapotrzebowanie wynosi około jednego grama na dobę. Żeby to osiągnąć, powinniśmy spożywać około 150 gramów tłustych ryb dwa razy w tygodniu. W naszym kraju ryby spożywa się stosunkowo rzadko, dlatego ważna jest suplementacja kwasów DHA i EPA. Oprócz tego musimy włączyć do swojej diety nierafinowane oleje roślinne, które będziemy regularnie spożywać. Suplementacja omega 3 jest szczególnie ważna w okresie jesienno-zimowym, gdyż może poprawić odporność.

Jakie omega 3 wybrać – przeczytasz na tym blogu